GİB’in yeterli görmediği hiçbir kuruma özel entegrasyon yetkisi vermiyor. Ancak, yetkinlik dışında devamlılık ve hizmet de önemli faktörlerden. Bu nedenle özel entegratör seçerken dikkat etmeniz gereken 7 maddeyi sizler için özetledik:
- Entegratörünüzün kurumsallığı ve finansal gücü sizin için önemli bir kriter olmalıdır.
- Herhangi bir durumdan zarar görmeden çıkabilmek için kriz yönetimleri olup olmadığını öğrenmelisiniz.
- Kapsama yeni girecek uygulamalara hakim olup olmadıklarını sorgulamalısınız.
- Veri güvenliği sizin için de önemli bir konuysa saklama hizmeti iznine sahip olan bir entegratörle ile çalışmalısınız. Verilerinizi saklamanız ve gerektiğinde ibraz etmeniz gerekir ve bunlar için bir yasal yükümlülük süresi bulunur. Entegratörünüz, bu süre içinde talep ettiğiniz verileri size sunabilmelidir.
- Ayrıca entegratörünüzün sunduğu e-Fatura platformunun ERP programlarıyla entegre çalışıp çalışmadığını öğrenmelisiniz.
- Entegratörünüzün yedi gün yirmi dört saat boyunca sistemlerinin çalışıyor olacağını vaat etmesi gerekir.
- Çalıştığınızın entegratörün e-devlet uygulamalarına hakim olması gerekir. Entegratörün bu uygulamalarla nasıl başa çıktığını, uygulamalarla ilgili ne gibi çözümler ürettiğini bilmelisiniz.
Sonuç olarak çalışacağınız özel entegratörün GİB tarafından beklenen bütün özelliklere sahip olduğuna emin olmalısınız. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uyguladığı testleri başarıyla tamamlamadan özel entegratör olmak zaten mümkün değil. Gelir İdaresi Başkanlığı, makul olarak değerlendirmediği hiçbir şirkete özel entegrasyon izni vermemektedir. Ancak bu izinlere sahip olması işini çok iyi yaptığı anlamına gelmiyor olabilir, bu nedenle yukarıdaki maddeleri göz önünde bulundurarak özel entegratör seçmelisiniz.