Mali mühür elektronik belgelerin başvurusunda ve kullanımında gerekli olan, resmi imza yerine geçen elektronik imzadır. e-Fatura ve e-Defter uygulamasına geçebilmek için mali mühür almanız gerekir.
Peki Mali Mühür Nasıl Alınır?
- Mali mühür başvurusu http://kamusm.bilgem.tubitak.gov.tr/ adresinde bulunan form doldurularak yapılır, yaklaşık 7 gün içerisinde sonuçlanır.
- Başvuru formu şirket adına imza sirkülerinde adı geçen yetkili kişi tarafından nüfus cüzdanı bilgilerine göre doldurulur.
- Başvuru bilgileri tamamlandıktan sonra, ilgili ödeme banka şubelerinden, bankaların internet ya da mobil şubelerinden vergi kimlik numaranız ile sorgulatarak yapılır.
- Ödemeler Kamu SM hesabına geçtikten sonra sertifika üretim süreci başlatılır.
- Tubitak tarafından adresinize gönderilir.
2020 yılı mali mühür ücretleri aşağıdaki gibidir:
Tüzel Kişi (LTD ya da AŞ iseniz)
3 yıllık mali mühür ve güvenlik hizmetleri sertifikası (MÜS + GÜS) + Akıllı Kart Okuyucu 245 TL + KDV
Gerçek kişi (Şahıs firmaları için)
3 yıllık mali mühür ve güvenlik hizmetleri sertifikası (MÜS + GÜS) + Akıllı Kart Okuyucu 155 TL + KDV
Mali Mühür Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler
- Mali mühürünüzü 3 senede bir yenilemelisiniz.
- Firma ünvanının değişmesi durumunda, eski ünvan üzerinden alınan mali mühür geçerliliğini yitirmiş olur. Bu yüzden yeni ünvanla yeniden mali mühür başvurusu yapmanız gerekir.
- Mali mühür sertifikası almış olan kurum ve mükellefler, telefon ve e-posta gibi bilgileri www.kamusm.gov.tr web sayfası üzerinden Online İşlemler- Mali Mühür İşlemleri menüsünden giriş yaparak, bilgi güncelleme butonu ile güncelleyebilir.
Mali Mühürün e-İmza’dan Farkı Nedir?
e-İmza firma yerine şahsa verilir. e-İmza, kişinin ıslak imzası yerine geçer.
Şahıs firması olarak elektronik fatura uygulamasına geçecekseniz, başvurunuzu mali mühür yerine e-imza ile de yapabilirsiniz. e-İmza’yı, e-imza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlardan temin edebilirsiniz.
Mali Mühür Geldikten Sonra Ne Yapmalısınız?
1.Mali Mühür size ulaştıktan sonra öncelikle zarfta bulunan sim kartı usb’nin içine aşağıda gösterildiği gibi yerleştirmelisiniz.
2. http://www.kamusm.gov.tr/islemler/surucu_yukleme_servisi/ adresinden işletim sisteminize uygun sürücüleri indirmeli ve kurmalısınız.
3. http://www.kamusm.gov.tr adresinde Online İşlemler altında bulunan “Nitelikli Elektronik Sertifika İşlemleri” linkine tıklamalı, açılan sayfada “Şifreli Giriş”e tıklamalısınız. Elektronik sertifikanız ile yapacağınız işlemler için gerekli olan PIN bilgisini, PIN/PUK Bilgisi butonuna tıklayarak öğrenebilirsiniz.
4. Şifrenizi öğrendikten sonra e-Belge başvurularınızı Java programını aktif ederek gerçekleştirebilirsiniz.
- Başvuru Linkleri:
https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/
https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/Not: “Kilit Çözme” kilitlenen kartın kilidini çözmek ve yeni bir PIN kodu üretmek için kullanılır.