Şirketinizi kurarken size uygun olanını seçmek için limited ve anonim şirketlerin farkını bilmelisiniz. Bu şirket tipleri ortak sorumlulukları, sermaye, hisse işlemleri açısından birbirinden ayrılır. Limited şirket, şahıs şirketlerinin bazı özelliklerine de sahip olduğundan, anonim şirketin sermaye ortaklığı yapısına göre biraz daha esnektir.
Limited ve Anonim Şirketlerin Ortak Özellikleri
- Tek veya daha fazla hisse sahibi ile hem gerçek hem tüzel kişiler tarafından kurulabilir.
- Şirket ortaklarının şirket borçlarına karşı sorumluluğu yoktur. Tek sorumlulukları taahhüt ettikleri sermaye payını ödemektir. Limited şirketlerde eğer ortaklar ana sözleşmede belirtilmişse ek ödemelerle ilgili yükümlülükleri yerine getirmelidir. Aynı zamanda limited şirket ortakları şirketin kamu borçlarından taahhüt ettikleri sermaye payı oranında kendi mal varlıkları ile sorumludur.
- Her ikisi de tek pay sahipli olabilir.
- Kurucular T.C. vatandaşı olmak zorunda değildir.
- Her ikisi de kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç için her faaliyet alanında kurulabilir.
- Her ikisinde de ortak isimlerinin şirket adında yer alması zorunlu değildir.
Limited ve Anonim Şirketleri Arasındaki Farklar
- Limited şiketin kurulması için minimum 10.000₺ sermaye gerekirken, anomim şirket için minimum 50.000₺ sermaye gerekir.
- Banka, sigorta, finansal kiralama alanlarında faaliyet gösterecek şirketlerin anonim şirket olarak kurulması gerekir.
- Anonim şirketlerin karar yeter sayıları, limited şirketlere göre genellikle daha düşüktür.
- Anonim şirketler sınırsız süre ile kurulabilirken, limited şirketler en fazla 99 yıl süreyle kurulabilir.
- Anonim şirkette ortak sayısı bakımından sınır yoktur ancak limeted şirketlere 50 ortak sınırlaması bulunur. (Anonim şirketlerde ortak sayısı 250’yi geçerse, şirket Sermaye Piyasası Kanununa tabi olunur.)
- Anonim şirketlerde ortakların, limited şirketlerin aksine kamu borçlarından ötürü sorumlulukları bulunmaz.
- Limited şirketlerde en az bir ortağın şirket yönetim hakkı ve temsil yetkisi bulunmalıdır; anonim şirketlerde bu durum geçerli değildir.
- Limited şirketlerde hisse devri için yazılı sözleşmenin noter tarafından onaylanması gerekirken, anonim şirketlerde böyle bir zorunluluk yoktur. Ayrıca limited şirketlerde hisse devri yasaklanabilir. Anonim şirketlerde hisse devri yasaklanamaz ancak esas sözleşmede öngörülmesi şartıyla bazı durumlarda veya Türk Ticaret Kanununda öngörülen durumlarda sınırlandırılabilir.