Ekim ayında yayınlanan Vergi Usul Kanunu 509 no’lu tebliğinden sonra birçok işletme e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya geçiş yaptı. Temmuz ayında ise daha büyük bir geçiş olacak. Elektronik belgeye yeni geçtiyseniz veya geçecekseniz neler yapmanız gerektiğini öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Henüz Geçiş Yapmadım Neler Yapmalıyım?
Henüz geçiş yapmadıysanız öncelikle mali mühür (mali mühür yazısına link) veya e-imza almalısınız. Bir sonraki adımınız ise GİB’e e-belge başvurusunda bulunmak, başvuru formlarına aşağıdaki sayfalardan ulaşabilirsiniz:
https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/
https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/
GİB başvurularından sonra GİB tarafından onaylı Özel Entegratör şirketlerle çalışabilir veya GİB’in kendi portalini kullanabilirsiniz.
Geçtikten Sonra Bilmeniz Gerekenler
e-Arşiv ve e-Fatura Farklı Faturalar mıdır?
e-Arşiv elektronik fatura türüdür, yapı olarak e-Fatura’dan farklı değildir sadece alıcıları farklıdır. e-Arşiv Fatura sadece e-Fatura mükellefi müşterilerinize değil; bütün müşterilerinize elektronik ortamda fatura göndermenizi sağlar.
e-Fatura veya e-Arşiv Fatura oluştururken VKN/TCKN alanına bilgiyi girdiğinizde sistem fatura türünü otomatik seçer. Unvan kısmına alıcının unvanının, T.C. Kimlik numarası girildiğinde ise alıcının adı ve soyadının tam olarak girilmesi gerekir. Eğer GİB Portal kullanmıyorsanız e-Arşiv ve e-Fatura aynı sekmeden oluşturulur.
Temel Fatura mı Ticari Fatura mı?
e-Fatura oluştururken temel ve ticari olmak üzere iki ayrı senaryo tipi vardır:
Temel fatura, alıcı tarafından reddedilemez, doğrudan onaylanır. Hata veya alıcının kabul etmemesi durumunda GİB üzerinden iptal edilir.
Ticari fatura ise alıcı ekranında ‘’kabul et’’, ‘’reddet’’ seçeneklerin bulunduğu fatura türüdür, doğrudan alıcı tarafından reddedilebilir.
Firmalar genelde kendi aralarında ticari fatura kullanır çünkü ticari faturanın reddi 7 iş günü içerisinde gerçekleştirilebilir. Temel fatura ise aydan aya kesilen su, telefon faturası gibi kurumlar tarafından kesilen faturalarda tercih edilir.
e-Arşiv Fatura Hakkında Önemli Bilgiler
- e-Arşiv Fatura alıcıya kağıt olarak iletilecekse imza içermelidir. Elektronik ortamda iletildiğinde mali mühür veya e-imza ile imzalanmış kabul edilir.
- e-Arşiv Fatura alıcısının TC’si veya VKN’ si bilinmiyorsa 11111111111 olarak yazılır.
- e-Arşiv Fatura doğrudan kabul edilmiş sayılır.
- e-Arşiv Fatura’ da iptal etme işlemi 7 iş günü içerisinde gerçekleştirilebilir.
e-Fatura Hakkında Önemli Bilgiler
- e-Fatura gerektiğinde sadece 7 gün geriye dönük kesilebilir.
- e-Fatura doğrudan alıcısının portaline düştüğü için kağıt çıktı alınmasına ve imzalanmasına gerek yoktur.
- Alıcı tarafından 8.güne kadar fatura onaylanmazsa sistem otomatik olarak onaylanmış kabul eder.
Elektronik Fatura Nasıl İptal Edilir?
Temel fatura doğrudan portal üzerinden iptal edilemediği için Gelir İdaresi Başkanlığı portalinden mali mühür veya e-imza kullanılarak iptal edilir.
Ticari fatura ise gönderici tarafından iptal edilemez, ancak reddedilebilir.
e-Arşiv Fatura alıcısı bir şirket sahibi ise iade faturası kesilir ancak alıcı bireysel müşteriyse e-Arşiv Fatura’nın kâğıt çıktısının iade bölümü doldurularak göndericiye geri gönderilir.