Elektronik Fatura İptal Edilir mi? sorusu dijital dönüşümün bu denli hızlı geliştiği günümüzde işletme sahiplerinin sık sık sorduğu ve öğrenemek istediği konulardan bir tanesi.
e-Fatura kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip GİB tarafından uygulamaya geçirilmiş elektronik fatura uygulamasıdır. e-Fatura uygulaması sadece mükelleflerden iki tarafın da uygulamaya dahil olması durumunda kullanılabilir. Mali mühür veya e-imza ile imzalanıp gönderilen e-Fatura iptal edilemez. Yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından, 7 gün içinde iptal edilebilir.
Temel e-Fatura Nasıl İptal Edilir?
Temel Fatura özellikle hizmet sektöründe kullanılan ve alıcı tarafından onay veya ret gerektirmeyen fatura türüdür. Sistem tarafından otomatik olarak onaylanır.
Temel Faturalara sadece Türk Ticaret Kanununun 18. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen harici yollarla itiraz edilebilir.
05.03.2019 tarihinde, temel e-Faturanın iptali ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı, internet sitesinden “e- Fatura İptal Portalı” yayınlamıştır. Bu portal üzerinden e-Fatura itiraz işlemi yapılabilir.
Temel faturalara harici yollarla da itiraz edilebilir ancak elektronik ortamda takibi mümkün olmayacaktır.
Temel e-Faturaların sistem üzerinden iptal edilebilmesi için e-Fatura İptal Portalı üzerinden faturayı düzenleyen tarafın fatura numarası ve fatura tutar bilgilerini imzalayıp fatura iptal talebini alıcıya göndermesi, ardından alıcının bu iptal talebini onaylaması gerekir. Alıcının fatura iptaline onay vermemesi durumunda e-Fatura sistem üzerinden iptal edilmemiş sayılacak ve geçerli fatura olarak kabul görür.
Ticari e-Fatura Nasıl İptal Edilir?
Ticari faturanın temel faturadan en temel farkı alıcıya onay ve ret seçeneklerinin sunulmasıdır. Bu nedenle ticari işlemlerde tercih edilir. Ticari e-Faturanın alıcı tarafından kabul veya reddedilmesi için sunulan süre 8 gündür. Eğer 8 gün içinde alıcı herhangi bir işlem yapmazsa fatura otomatik olarak kabul edilir.
Kabul edilen faturayı iptal etmek için alıcının KEP sistemi üzerinden mail atması gerekir. Fatura göndericisinin ve alıcısının anlaşması sonucunda iki taraf da bu yazıyı arşive ekler ve fatura iptali gerçekleştirilmiş olur.