e-Fatura Nedir?
E-Fatura elektronik ortamda hazırlanan faturadır. 397 Sıra numaralı Vergi Usul Kanununca 05/03/2010 tarihinden itibaren uygulamaya geçirilen e-Fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Değiştirilemezlikleri zaman damgası ve mali mühür sayesinde garanti altına alınan e-Faturalar mükelleflerden iki tarafın da e-Fatura kullanıcısı olması durumunda kullanılabilir. E-fatura sistemine geçmek için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden elektronik başvuruda bulunabilirsiniz.
e-Faturası Taslağı Nasıl Oluşturulur?
05/03/2010 tarihinde 27512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 397 Sıra Numaralı Vergi Kanunu Genel Tebliği’ne göre e-Fatura taslağı oluşturulurken yapılması gereken çeşitli işlemler vardır. Bu işlemler online ve offline işlemler için ortaktır.
Öncelikle UBL-TR standardında e-Fatura XML oluşturulur. UBL (Universal Business Language) evrensel ölçekten iş birliği yapabilmek amaçlı oluşturulmuş olan bir yapıdır. Bu amaçla ihtiyaçları gidermek için standart XML formatları geliştirilmiştir ve bu formatlar elektronik iş dokümanlarına dökülmüştür.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından UBL standardı elektronik fatura uygulamasında kullanılabilmek üzere UBL-TR standardına geliştirilmiş ve ülkemiz koşullarına uygun olarak özelleştirilmiştir.
XML oluşturulması sırasında eksik bilgi varsa kullanıcı bilgilendirilir. Gerekli bilgiler cari ve şube bilgileri olarak ikiye ayrılmaktadır. Şube bilgileri vergi numarası, ülke kodu ve adı, şehir kodu ve adı ve ilçe bilgilerini içerir. Aynı şekilde cari bilgiler de vergi numarası, ülke kodu ve adı, şehir kodu ve adı ve ilçe bilgilerini içerir. Bu bilgilerin e-Fatura oluşturulabilmesi ve oluşturulan e-Faturanın onaylanması için eksiksiz ve doğru olarak tamamlanması gerekir.
Bahsedilen formatlara uygun olarak hazırlanan e-Faturalar mali mühür sertifikası ile onaylanır ve geçerlilik kontrolü yapılır. E-Faturaların değişmezliğini sağlamak için mali mühür gereklidir. Mali mühür cihazı Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesini dolduran yetkili kişi tarafından imzalanır ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na ulaştırılır. Gelir İdaresi Başkanlığı değerlendirmesinden geçen başvurular uygun bulunması durumunda kullanıcı hesapları tanımlanır ve gerekli işlemleri de tamamlayarak mali mühürlerini kullanabilirler.
E-Fatura XSD şema kontrolünden geçirilir. Kontrolden geçen e-Faturalar geçen belge sisteminde saklanır.
e-Fatura Dizaynı Nasıl Yapılır?
E-Fatura amaçlı kullanılacak olan belgelerde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen zorunlu bilgilerin bulunması ve istenilmesi halinde ek bilgilerin de not olarak iletilmesi gerekmektedir. E-Fatura dizaynı bu amacın gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır.
İstenilene göre dizayn modülünde zaten tanımlı olan satış fatura dizaynı veya yeni bir dizaynda e-Fatura XML içerik tanımlanabilir. XML içindeki çeşitli tag’ler değiştirilerek özel bir e-Fatura oluşturulabilir. İstenilen bilgiler öncelikle kalem bilgilerine eklenmeli, sonrasında yeni tanımlanacak olan e-Fatura XML tag içindeki seçili sahada hangi bölümde olması istendiği belirtilmelidir.
XML oluşturması sırasında bahsedilen bilgi ekleme aşaması gerçekleştirilmez ise kullanılan standart XML şemasındaki bilgilerden bir XML oluşturulur.